Femto LASIK en PRK

Bij LASIK en PRK wordt de kromming van het hoornvlies door middel van laserstralen aangepast. Bijziende of myope hoornvliezen worden vlakker gemaakt, hypermetrope of verziende hoornvliezen worden steiler geslepen. Zo zorgt men ervoor dat het licht scherp op het netvlies invalt zonder hulp van bril of contactlenzen.

Met een laserbehandeling van het hoornvlies kan het grootste deel van de refractieafwijking gecorrigeerd worden:

  • bijziende personen tot ongeveer -8 dioptrie
  • verziende personen tot +4 dioptrie
  • astigmatisme tot 5 dioptrie

Femto LASIK

De allernieuwste Femtosecond laser maakt op een zeer gecontroleerde wijze eerst een hoornvliesflapje.

Dmv infrarood lichtpulsen aan een snelheid van 1 quadriljoenste van een seconde wordt het hoornvlies op een gewenste diepte gesplitst met een nauwkeurigheid van 5 micron.

Tot voor kort werden alle flapjes gemaakt met een mechanische microkeratoom. Dit is een klein schaaftoestel waarin een metalen mesje heen en weer oscilleert.

Het toestelletje met het mesje wordt geplaatst op een ringetje dat stevig vastgezogen wordt op het oog door middel van een vacuümpomp. Zo kan op mechanische wijze een flap gesneden worden. Nadeel van deze methode is dat er af en toe vacuümverlies optreedt tijdens het maken van de flap, zodat er een incomplete snede of onregelmatige flap ontstaat.

Ook het snijvlak is natuurlijk minder precies dan wanneer het gemaakt wordt met een laser die op 5 micron nauwkeurig is. Nochtans zijn de resultaten met een mechanisch microkeratoom zeer goed en werkten we hier gedurende vele jaren met een hoge succesratio mee.

De Femtosecond laser technologie werkt veel gecontroleerder en veiliger.

Flapdiktes zijn veel voorspelbaarder en de homogeniciteit van het snedevlak is veel groter. Ook kunnen dunnere flapjes gemaakt zodat hogere brekingsafwijkingen kunnen behandeld worden op een veilige manier.

Wel is de behandeling met Femtosecond laser merkelijk duurder om dit hoogtechnologisch apparaat veel onderhoud vergt en er dure wegwerpmaterialen nodig zijn per ingreep.

Na liften van het flapje wordt het hoornvlies bijgeslepen met de Excimer laser. Deze ingreep is vrijwel pijnloos en geeft een snelle recuperatie van het zicht.

Epi LASIK

Bij deze techniek wordt enkel een oppervlakkig laagje (het epitheel) van het hoornvlies losgemaakt en opengeklapt. Daarna wordt de laserbehandeling uitgevoerd zoals bij LASIK. Een contactlens zorgt na de behandeling voor een bescherming van het epitheelflapje tot alles genezen is. Deze techniek geeft even mooie visuele resultaten maar vergt een langere genezingstijd. We passen hem vooral toe bij dunnere hoornvliezen. Deze techniek wordt slechts zelden toegepast.

PRK

Hierbij wordt het oppervlakkig laagje van het hoornvlies losgemaakt en weggenomen. Dit laagje geneest vanzelf weer terug na enkele dagen. Het geeft dezelfde resultaten als de overige behandelingen, maar is iets lastiger in de beginperiode.

Wie komt in aanmerking voor LASIK?
Wie komt niet in aanmerking voor LASIK?
Heb ik nooit meer een bril nodig na LASIK?
Wordt een lasik behandeling terugbetaald door het ziekenfonds?
Kan de ingreep onder algemene verdoving?
Hoe verloopt de ingreep?
Wat als ik beweeg tijdens de ingreep?
Hoe hecht de flap zich vast?
Worden beide ogen tegelijk behandeld?
Hoe lang ben ik werkonbekwaam na een LASIK?
Wanneer mag ik sporten na de ingreep?
Mag ik make-up gebruiken?
Welke zijn de mogelijke verwikkelingen tijdens de ingreep?
Is het resultaat blijvend?
Wat is de "smile" techniek?

Niet gevonden wat je zocht?