Bij het ouder worden kunnen er afwijkingen ontstaan in het centrale deel van het netvlies, de macula. De macula is belangrijk om scherp te zien in de verte en bij het lezen. Bij problemen aan de macula gaat het zicht achteruit en kunnen mensen soms een vlek of vervormingen zien.

Er bestaan 2 vormen van maculadegeneratie:

Droge vorm met drusen en atrofie

Drusen zijn vlekjes op het netvlies die ontstaan door ophoping van afvalstoffen. Atrofie is verdunning van het netvlies waardoor het netvlies niet meer goed werkt.

Bij de droge vorm van maculadegeneratie gaat het zicht over het algemeen traag achteruit.

Natte maculadegeneratie

Bij deze vorm groeien bloedvaatjes op een verkeerde plaats onder het netvlies. Deze bloedvaatjes lekken en veroorzaken zwelling van het netvlies. Ook een bloeding is mogelijk.

Hierdoor kan het zicht op korte tijd erg verminderen.

Onderzoek

Voor een grondig onderzoek van het netvlies is het dikwijls nodig om met oogdruppels de pupil te vergroten. Hierdoor zal u enkele uren wazig zien. Na dit onderzoek mag u dus enkele uren niet autorijden.

Bijkomende onderzoeken die dikwijls nodig zijn: een OCT en fluo-angiografie.

Behandeling

Droge maculadegeneratie

Er is nog geen behandeling mogelijk. Gezonde voeding, bescherming tegen de zon, niet roken en voedinssupplementen kunnen de achteruitgang wat vertragen. Soms kunnen loupes of andere hulpmiddelen helpen bij het lezen. ("Low Vision"-hulpmiddelen).

Natte maculadegeneratie

Voor de behandeling van natte maculadegeneratie gebruiken we intravitreale injecties met anti-VEGF (ranibizumab, aflibercept en bevacizumab). De medicatie wordt onder plaatselijke verdoving in het oog ingespoten. Deze injecties moeten regelmatig herhaald worden. De behandeling kan de aandoening niet genezen maar in veel gevallen wel stabiliseren.

In sommige gevallen kan nog een laserbehandeling of fotodynamische therapie aangewezen zijn.


Aandoeningen van het epitheel
Fuchs endotheel dystrophie
Keratoconus

Niet gevonden wat je zocht?