Diabetische retinopathie

Problemen aan het netvlies veroorzaakt door diabetes.

Door verhoogde suikerconcentratie in het bloed raakt de wand van fijne bloedvaatjes beschadigd. Hierdoor gaan de bloedvaatjes lekken en onstaan er abnormale vaatjes in het oog. Twee problemen kunnen uiteindelijk blindheid veroorzaken:

  • Als er vocht lekt met zwelling in het centrale gedeelte van het netvlies, de macula, vermindert het zicht (maculair oedeem).
  • Door verstopping van de bloedvaatjes ontstaat zuurstoftekort in het netvlies. Daardoor kunnen nieuwe bloedvaten groeien op het netvlies die een bloeding in het oog of een netvliesloslating kunnen veroorzaken (proliferatieve diabetische retinopathie).

Onderzoek

Regelmatig onderzoek van het netvlies bij mensen met diabetes is noodzakelijk, ook als men geen klachten heeft. Soms kunnen er ernstige afwijkingen in het oog aanwezig zijn bij diabetespatiënten die nog goed zien.

Voor een grondig onderzoek van het netvlies is het meestal nodig om met oogdruppels de pupil te vergroten. Hierdoor zal u enkele uren wazig zien. Na dit onderzoek mag u dus enkele uren niet autorijden.

Bijkomende onderzoeken die dikwijls nodig zijn: een OCT en fluo-angiografie.

Behandeling

Intravitreale injecties

Hierbij wordt een kleine hoeveelheid geneesmiddel in het oog ingespoten onder plaatselijke verdoving. De geneesmiddelen die gebruikt worden in het oog zijn ranibizumab, aflibercept, bevacizumab of triamcinolone. Deze injecties worden uitgevoerd bij zwelling van het centrale gedeelte van het netvlies (maculair oedeem) of bij groei van nieuwe bloedvaatjes op het netvlies. De medicatie werkt tijdelijk en moet daarom regelmatig opnieuw toegediend worden.

Laserbehandeling van het netvlies

Laser wordt gebruikt om de groei van nieuwe bloedvaatjes op het netvlies af te remmen of in sommige gevallen bij zwelling van het centrale gedeelte van het netvlies.

Niet gevonden wat je zocht?