LASIK/PRK/PTK

Phototherapeutische keratectomie (PTK)

Phototherepeutische keratectomie of PTK is een behandeling van het hoornvlies dmv excimerlaser stralen. Deze behandeling wordt soms uitgevoerd bij patiënten die telkens opnieuw letsels hebben aan het hoornvlies. Men spreekt dan van recidiverende erosies.

Bij een PTK wordt eerst het epitheel volledig verwijderd. Vervolgens wordt dmv excimerlaserstralen een heel dun laagje weefsel weggelaserd. Hierdoor is het stromale oppervlak, waaraan het epitheel zich moet vasthechten, weer helemaal glad en regelmatig.

De laserbehandeling dmv PTK gebeurt onder druppelverdoving in het Universitair Lasercentrum Leuven. PTK is helemaal niet pijnlijk tijdens de ingreep. Wanneer het oog echter ontwaakt heeft de patiënt erg veel pijn.

Er is een zeer grote corneale wonde, die meestal dichtgroeit in drie dagen. Gedurende deze drie dagen draagt de patiënt een verbandlens of een drukverband en krijgt hij/zij aangepaste pijnmedicatie en oogdruppels.

Het oog zal elke dag nagekeken worden op de consultatie in de Oogkliniek Winksele om te controleren dat de wonde mooi heelt en dat er geen infectie ontstaat.

Na drie dagen is de pijn meestal verdwenen. Het zicht wordt dan langzaamaan steeds beter in de loop van de weken nadien.

Aangezien PTK een vrij kostelijke en zeer pijnlijke behandeling is, wordt zij slechts toegepast als oogdruppels en -zalven , drukverband en verbandlens onvoldoende soelaas bieden. Het slaagpercentage van PTK is ongeveer 90%.

Niet gevonden wat je zocht?