Yag laser

Yag capsulotomie: Nastaar

Wat is nastaar?

Nastaar is een vertroebeling van het lenskapsel die maanden tot jaren na cataractchirurgie (een staaroperatie) kan optreden. Bij een staaroperatie wordt de ooglens verwijderd uit het lenskapsel en wordt er een kunstlens geplaatst. Over het achterste deel van het lenskapsel kunnen soms langzaam weer nieuwe lensvezels uitgroeien waardoor een vertroebeling van het lenskapsel ontstaat, dit wordt nastaar genoemd. Na een cataractoperatie ontwikkelt 1 op 3 van de patiënten binnen de 5 jaar nastaar. Het is dus een veel voorkomend fenomeen, dat gelukkig gemakkelijk te behandelen is.

Symptomen

De meest voorkomende klacht van nastaar is wazig zicht, alsof er door matglas wordt gekeken. Scherp zien op afstand (bijvoorbeeld televisie kijken, gezichten herkennen) en dichtbij (bijvoorbeeld lezen, naaien) wordt steeds moeilijker.

Behandeling

Nastaar kan behandeld worden met lasertherapie met behulp van de yag laser. Deze ingreep vindt plaats op de consultatie.

Yag

Voor deze behandeling wordt de pupil met oogdruppels verwijd. Daarvoor moet u tenminste een kwartier voor de behandeling aanwezig zijn. Na 15 minuten wordt het hoornvlies van het oog met oogdruppels verdoofd. U gaat op een stoel zitten achter het laserapparaat met uw kin en voorhoofd tegen een steun. Bij de behandeling wordt een glazen contactlens op het hoornvlies geplaatst. Dit lensje voelt u niet doordat het hoornvlies verdoofd is. De laserstralen worden door de contactlens heen gericht op de afwijking die behandeld moet worden. Er wordt een opening gemaakt in het troebele centrale deel van het achterste lenskapsel.

Deze laserbehandeling is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten.

Na de laserbehandeling

Direct na de behandeling ziet men vaak minder scherp door de pupilverwijdende oogdruppels en gel die gebruikt werden. Het is daarom verstandig om niet zelf met de wagen te rijden na de behandeling.

Risico's

De risico’s van een nastaar behandeling zijn uitermate klein en kunnen bestaan uit een geringe ontstekingsreactie in het oog. Om deze ontstekingsreactie te verhinderen dient men gedurende 1 week ontstekingsremmende oogdruppels te gebruiken.

Yag-laser iridotomie: Acuut glaucoom

Wanneer is deze laserbehandeling nodig?

Yag-laser iridotomie wordt uitgevoerd bij een vernauwde of gesloten voorste oogkamerhoek.

De voorzijde van het oog is gevuld met voorkamervocht dat wordt aangemaakt door het straallichaampje (corpus ciliare) achter de pupil. Dit vocht moet het oog terug verlaten via afvoerkanaaltjes in een kleine zone vooraan in het oog: de voorkamerhoek. Zo komt het vocht terug in de bloedbaan terecht.

De voorkamerhoek moet voldoende wijd open staan om het vocht door te laten. Als de hoek te nauw is (vernauwde voorkamerhoek), kan het vocht onvoldoende uit het oog, waardoor de oogdruk kan gaan stijgen. Een plotse afsluiting van de voorkamerhoek (gesloten voorkamerhoek) zorgt voor een zeer snelle stijging van de oogdruk: dit noemt men een aanval van acuut gesloten hoek glaucoom.

Doel van de laserbehandeling

Met de yag-laser wordt er een opening in de iris (regenboogvlies) gemaakt. Via deze opening kan het oogvocht vanuit de achterste oogkamer, waar het wordt aangemaakt, weer vlot naar de voorste oogkamer stromen, waar de afvoer plaatsvindt.

Voorbereiding op de laserbehandeling

Voor deze behandeling worden eerst pupilvernauwende oogdruppels toegediend. Daarvoor moet u tenminste een kwartier voor de behandeling aanwezig zijn. Na 15 minuten wordt het hoornvlies van het oog met oogdruppels verdoofd.

Verloop van de laserbehandeling

U gaat op een stoel zitten achter het laserapparaat met uw kin en voorhoofd tegen een steun. Bij de behandeling wordt een glazen contactlens op het hoornvlies geplaatst. Dit lensje voelt u niet doordat het hoornvlies verdoofd is. De laserstralen worden door de contactlens heen gericht op het perifere deel van het regenboogvlies om er een opening te maken. Tijdens deze laserbehandeling kunnen kleine steekjes gevoeld worden, maar meestal is het niet pijnlijk. De behandeling neemt gewoonlijk niet meer dan enkele minuten in beslag.

Na de laserbehandeling

Direct na de behandeling ziet men vaak minder scherp door de pupilvernauwende oogdruppels en gel die gebruikt werden. Het is daarom verstandig om niet zelf met de wagen te rijden na de behandeling.

Risico's

De risico’s van een iridotomie zijn uitermate klein en kunnen bestaan uit een geringe ontstekingsreactie in het oog. Om deze ontstekingsreactie te verhinderen dient men gedurende 1 week ontstekingsremmende oogdruppels te gebruiken.

Niet gevonden wat je zocht?